czwartek, 6 listopada, 2025
spot_img

Najnowsze

wesprzyj

album fotograficzny

powiązane

Wybierasz się do Chorwacji? Tam znajdziesz cudowne trufle!

Trufle to grzyby mikoryzowe, czyli żyjące pod ziemią w symbiozie z korzeniami niektórych drzew. Znajdują się przeważnie na głębokości do 20 cm. Nie przypominają innych rodzajów grzybów jadalnych, gdyż nie mają trzonu i kapelusza. Są to grzyby twarde, mniej lub bardziej kuliste bryłki o intensywnym zapachu. Występują głównie w lasach otaczających słynne miasta na wzgórzach Motovun i Buzet. Znalezienie trufli nie należy do łatwych zadań. Poszukiwaczom pomagają specjalnie szkolone psy, które dzięki znakomitemu węchowi są w stanie, odszukać te niezwykłe grzyby. Wskazują one miejsce i lekko rozgrzebują miejsce, następnie człowiek je delikatnie wydobywa z ziemi tak, aby nie uszkodzić trufli.

Trufle dzielimy na dwa rodzaje, białe i czarne. O ile czarne trufle są znajdywane niemal przez cały rok, tak jesienią zaczyna się sezon polowań na trufle białe. Te drugie są szczególnie rzadko spotykane, zaledwie w kilku miejscach w Europie, m.in. w rejonie Alby we Włoszech oraz w Istrii w miejscowościach Motovun, Pazin, Buje i Buzet. Ich cena sięga nawet ponad 3 tys. euro za kilogram.

Poszukiwanie trufli
Poszukiwanie trufli

Dlaczego trufle są takie drogie?

Trufle są wymagającymi grzybami, które rosną tylko w odpowiednich warunkach klimatycznych, a zbieranie ich wymaga wieloletniego doświadczenia. Grzyby te dojrzewają od października do stycznia i można zbierać tylko te dojrzałe. Również ich znalezienie nie należy do prostych. Tak, jak zostało już wspomniane, trufli poszukują psy, które są w tym szkolone. Ceny trufli prawdopodobnie przestają już dziwić, gdy weźmiemy pod uwagę jak trudno jest je odnaleźć, wyhodować i wydobywać. Z powodu postępujących zmian klimatu, głównie mniejszych opadów, a co za tym idzie suszy, przewiduje się, że ceny trufli będą jeszcze rosły. Wiąże się z to z malejącymi naturalnymi obszarami, na których te wyjątkowe przysmaki występują.

Istryjskie potrawy

Najpopularniejszymi istryjskimi daniami zawierającymi trufle są: kluski ziemniaczane, świeżo ugotowany makaron typu istarski fuži, omlet czy jajecznica posypane startą lub pokrojoną na oczach gościa truflą. Chorwaci z miejscowości Buzet świętują także początek zbiorów trufli, który przypada wczesną jesienią. Festiwal rozpoczyna smażenie gigantycznej jajecznicy z 2000 jaj i 10 kg trufli.

Będąc w tych truflowych miasteczkach, możecie również zakupić produkty truflowe. W sklepach, które sprzedają specjały z tych najdroższych grzybów, znajdziecie m.in. oliwy truflowe, sery z dodatkiem trufli, a nawet miód i lody z truflami.

Makaron z truflami
Makaron z truflami

Motovun i Buzet

To dwie z najbardziej znanych miejscowości słynących z trufli. Poza kulinarnymi uniesieniami, warto poznać i zwiedzić te dwa miasteczka.

Motovun położone jest na wysokim wzgórzu, u którego podnóża wije się rzeka Mirna, w dole zaś ciągną się winnice i gęste liściaste lasy. Najstarszą część miasta położoną na samym szczycie otaczają mury z XIII – XIV w. i to stąd roztaczają się najlepsze widoki na okolicę. Miasteczko jest warte odwiedzenia, ale wyjątkowe jest jego położenie oraz sklepy i restauracje oferujące produkty i dania z truflami. W lasach wokół Motovunu została znaleziona największa w historii, oficjalnie zarejestrowana, trufla biała – jej waga to prawie półtora kilograma. Motovun to również miasteczko, które słynie corocznego festiwali filmowego, który odbywa się w lipcu. Wspomniany festiwal jest jednym z najważniejszych wydarzeń filmowych w Chorwacji, gdyż prezentuje filmy niezależne oraz produkcje europejskie.

Motovun
Motovun

Buzet również znajduje się na wzgórzu i jest bardzo klimatycznym miasteczkiem. Warto wybrać się na spacer po jego uliczkach bez planu, bez przewodnika, bez celu. Warto iść przed siebie i wchodzić w każdą napotkaną uliczkę oraz kosztować lokalnych specjałów w restauracjach i kawiarniach. Każda z tych uliczek ukaże to, co ma najlepszego –prawdziwe życie mieszkańców, zapach ziół, ukwiecone domostwa oraz małe sklepiki.

Autor

Więcej od Autora