Swego czasu nie wyobrażałem sobie dnia bez mięsa lub wędliny. Z czasem zdecydowałem się na zmniejszenie spożycia tych specjałów do tego stopnia, że dwa lub trzy dni z rzędu zajadałem się warzywami i owocami oraz przetworami z nich. Dziś zapraszamy was na zabawę w ogórkami. Konfiturę.
Aby rozkoszować się przepysznymi konfiturami z ogórków potrzebujemy:
- 2 kg ogórków
- pół główki białej kapusty
- sól
- jakieś półtora kg cukru
- kawałek świeżego imbiru
- sok i otarta skórka z dwóch cytryn
Zagotować słoną wodę. Włożyć umyte i obrane ogórki. Przykryć liśćmi kapusty i odstawić na kilka dni.
Kiedy ogórki pożółkną, wyjąć je i osuszyć. Wode przecedzić przez sitko, zagotować. Duży rondel wyłożyć świeżymi liśćmi kapusty, ułożyć ogórki, przykryć liśćmi kapusty, zalać wrzącą solanką i przykryć.
Gdy solanka ostygnie, zlać ją, zagotować i ponownie zalać ogórki. Czynności te powtarzać tak długo aż ogórki staną się zielone. Ogórki włożyć do zimnej wody, odstawić na trzy dni; wyjąć i zważyć.
Zagotować syrop z półtora szklanki wody i dwóch szklanek cukru z dodatkiem posiekanego imbiru, soku i otartej skórki z cytryny.
Ogórki zalać syropem. Następnego dnia zlać syrop, dodać po szklance cukru na każde 40 dag ogórków, ugotować.
Do syropu włożyć ogórki, doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować na małym ogniu. Gorącą konfiturę rozlać do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować.