piątek, 10 października, 2025
spot_img

Najnowsze

wesprzyj

album fotograficzny

powiązane

Pyszne konfitury z ogórków

Swego czasu nie wyobrażałem sobie dnia bez mięsa lub wędliny. Z czasem zdecydowałem się na zmniejszenie spożycia tych specjałów do tego stopnia, że dwa lub trzy dni z rzędu zajadałem się warzywami i owocami oraz przetworami z nich. Dziś zapraszamy was na zabawę w ogórkami. Konfiturę.

Aby rozkoszować się przepysznymi konfiturami z ogórków potrzebujemy:

  • 2 kg ogórków
  • pół główki białej kapusty
  • sól
  • jakieś półtora kg cukru
  • kawałek świeżego imbiru
  • sok i otarta skórka z dwóch cytryn

Zagotować słoną wodę. Włożyć umyte i obrane ogórki. Przykryć liśćmi kapusty i odstawić na kilka dni.

Kiedy ogórki pożółkną, wyjąć je i osuszyć. Wode przecedzić przez sitko, zagotować. Duży rondel wyłożyć świeżymi liśćmi kapusty, ułożyć ogórki, przykryć liśćmi kapusty, zalać wrzącą solanką i przykryć.

Gdy solanka ostygnie, zlać ją, zagotować i ponownie zalać ogórki. Czynności te powtarzać tak długo aż ogórki staną się zielone. Ogórki włożyć do zimnej wody, odstawić na trzy dni; wyjąć i zważyć.

Zagotować syrop z półtora szklanki wody i dwóch szklanek cukru z dodatkiem posiekanego imbiru, soku i otartej skórki z cytryny.

Ogórki zalać syropem. Następnego dnia zlać syrop, dodać po szklance cukru na każde 40 dag ogórków, ugotować.

Do syropu włożyć ogórki, doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować na małym ogniu. Gorącą konfiturę rozlać do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować.

Autor

  • Przemysław Saracen

    Dziennikarz, pisarz i człowiek pracy najemnej. Autor książki "Dzikie historie: Norwegia". Założyciel i wydawca magazynu "Srebrny Kompas". Autor w serwisie "Posty.pl" oraz współpracownik lokalnego magazynu "Tu Lubin". Finalista polskiej edycji międzynarodowego konkurs scenariuszowego Hartley - Merill utworzonego przez Roberta Redforda. Wychowałem się w duchu Tony`ego Halika, małżeństwa Gucwińskich oraz komiksowych przygód Kajka i Kokosza i tarapatów, w jakie pakował się literacki wojak Szwejk. Lubię wszystko, co dobre i oryginalne. Czasem dobra rozmowa jest bardziej fascynująca, niż najbardziej wymyślny film.

    View all posts

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Więcej od Autora