środa, 21 maja, 2025
spot_img

Najnowsze

wesprzyj

album fotograficzny

powiązane

spot_img

Danie dnia. Pikantna zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa zawsze kojarzyła mi się z rozrzedzonym gulaszem na stacji paliw. W sumie logiczne, w końcu gulasz jest zwykle gęsty, z dużą ilością mięsa i generalnie ucztą dla podniebienia. Z czasem przyzwyczaiłem się do zup gulaszowych, choć nadal nie rozumiem sensu ich istnienia. Może kiedy samodzielnie zacznę robić to danie przekonam się do niego w stu procentach.

Aby przyrządzić zupę gulaszową potrzebujemy:

  • 80 dag wołowiny bez kości
  • 7 średnich cebul
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 2 pomidory
  • pęczek natki pietruszki
  • sól

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rondlu wlewając wcześniej połowę przygotowanego oleju. Cebulę przełożyć na talerz, a pozostały olej rozgrzać i obrumienić mięso.

Dodać do mięsa podsmażoną cebulę, wsypać kminek i majeranek. Całość oprószyć mąką, wszystko zamieszać, zmniejszyć ogień i smażyć jakieś trzy cztery minuty.

Wlać 2 szklanki wody, dodać sól, skórkę z cytryny, zagotować. Przykryć garnek i dusić nieco ponad godzinę.

Podczas duszenia powoli dolewać gorącej wody.

Sparzyć pomidory, przepołowić, usunąć nasiona, skroić, włożyć do zupy i gotować. Następnie całość przyprawić papryką i pieprzem cayenne. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Autor

  • Przemysław Saracen

    Dziennikarz, pisarz i człowiek pracy najemnej. Autor książki "Dzikie historie: Norwegia". Założyciel i wydawca magazynu "Srebrny Kompas". Autor w serwisie "Posty.pl" oraz współpracownik lokalnego magazynu "Tu Lubin". Finalista polskiej edycji międzynarodowego konkurs scenariuszowego Hartley - Merill utworzonego przez Roberta Redforda. Wychowałem się w duchu Tony`ego Halika, małżeństwa Gucwińskich oraz komiksowych przygód Kajka i Kokosza i tarapatów, w jakie pakował się literacki wojak Szwejk. Lubię wszystko, co dobre i oryginalne. Czasem dobra rozmowa jest bardziej fascynująca, niż najbardziej wymyślny film.

    View all posts

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Więcej od Autora