Public Eye, szwajcarska organizacja dochodzeniowa, wysłała do belgijskiego laboratorium próbki produktów spożywczych dla dzieci Nestlé sprzedawanych w Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej. Laboratorium orzekło, że w wielu przypadkach odżywki dla niemowląt zawierały niezdrową ilość cukru sprzedawane w takich krajach jak Filipiny, Republika Południowej Afryki i Tajlandia.
Jak ujawniło badanie Public Eye, jednym z przykładów są płatki zbożowe Nestlé o smaku ciastek dla dzieci w wieku sześciu miesięcy i starszych: w Senegalu i Republice Południowej Afryki zawierają one 6 g dodatku cukru. W Szwajcarii, gdzie ma swoją siedzibę Nestlé, ten sam produkt nie ma żadnego.
W Republice Południowej Afryki Nestlé promuje płatki zbożowe Cerelac jako źródło 12 niezbędnych witamin i minerałów pod hasłem „małe ciała potrzebują dużego wsparcia” . Jednak wszystkie produkty Cerelac sprzedawane w tym kraju zawierają wysoki poziom dodatku cukru.
Otyłość staje się coraz większym problemem w krajach o niskich i średnich dochodach. W Afryce liczba dzieci poniżej piątego roku życia z nadwagą wzrosła od 2000 r. o prawie 23% .
Światowa Organizacja Zdrowia wezwała do wprowadzenia zakazu dodawania cukru w produktach dla niemowląt i małych dzieci poniżej trzeciego roku życia.
Dlaczego dodatkowy cukier jest szczególnie niezdrowy dla dzieci?
Dodatek cukru sprawia, że potrawy są pyszne i – jak twierdzą niektórzy – uzależniają . To samo dotyczy dodawania soli i tłuszczu do produktów .
Dzieci nie powinny jeść dodatku cukru przed ukończeniem drugiego roku życia. Badania pokazują, że dodanie cukru do jakiejkolwiek żywności dla niemowląt i małych dzieci predysponuje je do sięgania po słodycze. Zaczynają preferować słodycze, co szkodzi im w diecie przez całe życie.
Niepotrzebny cukier przyczynia się do otyłości, która ma poważne skutki zdrowotne , takie jak między innymi cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi i inne choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory i problemy ze stawami.
Odsetek dzieci z nadwagą w Republice Południowej Afryki wynosi 13% , czyli jest dwukrotnie większy od średniej światowej wynoszącej 6,1% .
Te dodatkowe cukry, tłuszcze i sól są szkodliwe dla naszego zdrowia przez całe życie, ale szczególnie dla dzieci, które wciąż budują swoje ciało .
Na tym etapie dzieci jedzą stosunkowo niewielkie ilości jedzenia. Aby zapewnić zdrowe odżywianie, żywność, którą jedzą, musi być bogata w składniki odżywcze.
W jaki sposób korporacje międzynarodowe wpływają na politykę zdrowotną?
Firmy często wpływają na zdrowie publiczne poprzez lobbing i darowizny na rzecz partii. Daje to politykom i partiom politycznym zachętę do dostosowywania decyzji do celów komercyjnych.
Kraje o niskich i średnich dochodach często muszą stawić czoła potencjalnym kompromisom: potencjalnemu wzrostowi gospodarczemu wynikającemu z rosnącej bazy handlowej i potencjalnym stratom wynikającym z tych samych sił handlowych.
Badanie sposobu, w jaki południowoafrykańskie firmy spożywcze, zwłaszcza duże korporacje międzynarodowe, kształtują politykę zdrowia publicznego na swoją korzyść, wykazało 107 przykładów praktyk przemysłu spożywczego mających na celu wywarcie wpływu na politykę zdrowia publicznego.
W wielu przypadkach firmy obiecują wsparcie finansowe w takich obszarach jak finansowanie badań. W 2023 r. południowoafrykański ośrodek badań nad bezpieczeństwem żywnościowym przy uniwersytecie podpisał protokół ustaleń z Nestlé, sygnalizując zamiar „utworzenia partnerstwa transformacyjnego” w celu kształtowania „przyszłości badań i edukacji w zakresie żywności i żywienia” oraz przekształcenia „afrykańskich systemów żywnościowych” .
Co dzieje się w krajach o wysokich dochodach?
Większość krajów o wysokich dochodach ma jasne wytyczne dotyczące żywności dla dzieci. Jednym z przykładów jest dyrektywa UE w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci.
Kolejną jest szwajcarska polityka żywieniowa , która określa jasne wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania i reklam skierowanych do dzieci.
Globalny system żywnościowy podlega analizie nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także ze względu na humanitarne traktowanie zwierząt, żywność genetycznie modyfikowaną oraz sprawiedliwość społeczną i środowiskową.
Co powinny robić rządy krajów rozwijających się?
Republika Południowej Afryki wprowadziła już ograniczenia dotyczące zawartości soli , ale potrzebne są ograniczenia dotyczące dodatku cukru i oleju.
Opodatkowanie żywności dla dzieci tak samo jak słodkich napojów to kolejny sposób na zniechęcenie do stosowania tych szkodliwych dodatków.
Musimy dopilnować, aby konsumenci byli świadomi tego, co znajduje się w ich żywności, umieszczając duże etykiety ostrzegawcze z przodu opakowania. Weź jogurt: wiele osób uważa, że jest zdrowy, ale wiele marek zawiera dużo dodatku cukru.
Konsumenci powinni domagać się umieszczania etykiet na przodzie opakowania zaproponowanych przez Departament Zdrowia , aby rodzice mogli łatwo zidentyfikować niezdrową żywność.