Mówią, że nikt tak nie przyrządza kiełbas jak Polacy. I coś w tym jest. Kruche, soczyste, intensywne w smaku wędliny są naszą dumą narodową, co przyznają chętnie cudzoziemcy. Tym razem zapraszamy was na wspólne gotowanie, podczas którego przyrządzimy kiełbaski warmińskie.
W tym celu potrzebujemy:
- 70 dag filetów z dorsza lub morszczuka
- 2 kajzerki
- 1/2 litra mleka
- 3 duże cebule
- 6 dag masła
- 4 łyżki bułki tartej
- kilka gałązek świeżego oregano
- 1 papryka konserwowa
- 2 ogórki kiszone
- olej do smażenia
Bułki moczymy w mleku. Filety myjemy, rozmrażamy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy namoczoną i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Obieramy cebulę, siekamy, przesmażamy na rozgrzanej patelni.
Połączyć ją z pozostałą masą i starannie wyrobić dodając sól, pieprz i słodką paprykę. Na desce posypanej bułką tartą rozwałkować masę i pokroić w prostokąty.
Oregano umyć i osuszyć, oderwać listki z gałązki. Paprykę konserwową i ogórki pokroić w cienkie paski, na każdy prostokąt masy położyć po jednym kawałku papryki, ogórka oraz listek oregano.
Uformować w małe ruloniki. Na patelni rozgrzać masło, każdą kiełbaskę oprószyć bułką tartą i smażyć ze wszystkich stron na rumiano. Podawać z ryżem i surówką z białej kapusty.




