By utrzymać prawidłową masę ciała, stosuj zasadę: śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak. Śniadanie powinno stanowić ok. 25–30% dziennego zapotrzebowania na energię, a jakość tego posiłku ma decydujący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Dziękujemy, że nas czytasz! Będziemy ogromnie wdzięczni, jeśli zdecydujesz się wesprzeć Srebrny Kompas na Zrzutce! Dziękujemy!
Co daje dobre śniadanie
Zalet spożywania pełnowartościowego śniadania jest wiele. Można do nich zaliczyć:
- prawidłowy rozwój (intelektualny i fizyczny) dzieci i młodzieży
- lepszą pamięć i koncentrację
- większą wydajność w pracy
- zmniejszenie ryzyka otyłości
- lepsze efekty odchudzania
- prawidłowe działanie układu nerwowego
- prewencję cukrzycy
- prewencję chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jak skomponować dobre śniadanie
Śniadanie powinno być pełnowartościowe, a co to oznacza? Przede wszystkim powinno zawierać:
- produkty o wysokiej zawartości błonnika, jak: zboża, owoce i warzywa
- produkty mleczne
- tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Zjedz śniadanie w ciągu 2 godzin od przebudzenia, by pobudzić metabolizm do działania.
O porcji owoców i warzyw należy pamiętać przy każdym posiłku. Maliny, truskawki, pomidory, ogórki, zioła… Te i wiele innych produktów, to naturalne źródła witamin, minerałów i antyoksydantów.
Przepisy na słoneczne śniadanie
Omlet ze szpinakiem
Składniki:
- jajko, 2 sztuki
- mozzarella, 1 kulka
- pomidor, 1 sztuka
- szpinak świeży, 4 garście
- płatki owsiane, 2,5 łyżki
- szczypiorek, 2 łyżki
- mleko 2% tłuszczu, 60 ml
- czosnek, 1 ząbek
- oliwa, 1 łyżeczka
- chleb żytni, 1 kromka
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż szpinak i czosnek. Do roztrzepanych jajek dodaj płatki owsiane, mleko i szczypiorek. Masę przelej na patelnię. Pod koniec dodaj pokrojoną mozzarellę, pomidora i paprykę. Duś pod przykryciem. Gotowy omlet podawaj z tostem z chleba żytniego.
Sezamowe grzanki
Składniki:
- chleb żytni razowy, 2 kromki
- ogórek, pół sztuki
- tahini, 3 łyżeczki
- pomidorki koktajlowe, 2 sztuki
Wykonanie:
Z chleba przygotuj grzanki, nałóż tahini i pokrojone warzywa.
Placuszki z maślanki z jagodami i bananem
Składniki:
- banan, pół sztuki
- jagody, 2 łyżki
- jajko, 1 sztuka
- mąka gryczana, 1,5 łyżki
- maślanka naturalna, 50 ml
Wykonanie:
W misce połącz jajko, mąkę i maślankę. Dodaj jagody i wymieszaj. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż małe placuszki. Banana pokrój w plasterki lub rozgnieć widelcem. Placuszki podawaj z bananem i jagodami.