More

    3 proste przepisy na super śniadanie!

    By utrzymać prawidłową masę ciała, stosuj zasadę: śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak. Śniadanie powinno stanowić ok. 25–30% dziennego zapotrzebowania na energię, a jakość tego posiłku ma decydujący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

    Co daje dobre śniadanie

    Zalet spożywania pełnowartościowego śniadania jest wiele. Można do nich zaliczyć:

    • prawidłowy rozwój (intelektualny i fizyczny) dzieci i młodzieży
    • lepszą pamięć i koncentrację
    • większą wydajność w pracy
    • zmniejszenie ryzyka otyłości
    • lepsze efekty odchudzania
    • prawidłowe działanie układu nerwowego
    • prewencję cukrzycy
    • prewencję chorób układu sercowo-naczyniowego.

    Jak skomponować dobre śniadanie

    Śniadanie powinno być pełnowartościowe, a co to oznacza? Przede wszystkim powinno zawierać:

    • produkty o wysokiej zawartości błonnika, jak: zboża, owoce i warzywa
    • produkty mleczne
    • tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

    Zjedz śniadanie w ciągu 2 godzin od przebudzenia, by pobudzić metabolizm do działania.

    O porcji owoców i warzyw należy pamiętać przy każdym posiłku. Maliny, truskawki, pomidory, ogórki, zioła… Te i wiele innych produktów, to naturalne źródła witamin, minerałów i antyoksydantów.

    Przepisy na słoneczne śniadanie

    Omlet ze szpinakiem

    Składniki:

    • jajko, 2 sztuki
    • mozzarella, 1 kulka
    • pomidor, 1 sztuka
    • szpinak świeży, 4 garście
    • płatki owsiane, 2,5 łyżki
    • szczypiorek, 2 łyżki
    • mleko 2% tłuszczu, 60 ml
    • czosnek, 1 ząbek
    • oliwa, 1 łyżeczka
    • chleb żytni, 1 kromka

    Wykonanie:

    Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż szpinak i czosnek. Do roztrzepanych jajek dodaj płatki owsiane, mleko i szczypiorek. Masę przelej na patelnię. Pod koniec dodaj pokrojoną mozzarellę, pomidora i paprykę. Duś pod przykryciem. Gotowy omlet podawaj z tostem z chleba żytniego.

    Sezamowe grzanki

    Składniki:

    • chleb żytni razowy, 2 kromki
    • ogórek, pół sztuki
    • tahini, 3 łyżeczki
    • pomidorki koktajlowe, 2 sztuki

    Wykonanie:

    Z chleba przygotuj grzanki, nałóż tahini i pokrojone warzywa.

    Placuszki z maślanki z jagodami i bananem

    Składniki:

    • banan, pół sztuki
    • jagody, 2 łyżki
    • jajko, 1 sztuka
    • mąka gryczana, 1,5 łyżki
    • maślanka naturalna, 50 ml

    Wykonanie:

    W misce połącz jajko, mąkę i maślankę. Dodaj jagody i wymieszaj. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż małe placuszki. Banana pokrój w plasterki lub rozgnieć widelcem. Placuszki podawaj z bananem i jagodami.

    Przemek Saracen
    Przemek Saracen
    Wychowałem się w duchu Tony`ego Halika, małżeństwa Gucwińskich oraz komiksowych przygód Kajka i Kokosza i tarapatów, w jakie pakował się literacki wojak Szwejk. Lubię wszystko, co dobre i oryginalne. Czasem dobra rozmowa jest bardziej fascynująca, niż najbardziej wymyślny film.

    Najnowsze

    Jesteśmy na Insta

    Zobacz również

    Powiązane materiały