środa, 21 maja, 2025
spot_img

Najnowsze

wesprzyj

album fotograficzny

powiązane

spot_img

O tym, jak Rosja zaszczepiła Polsce kulturę spożywania zupy

Od kiedy istnieje świat, zupy są podstawą kuchni rosyjskiej. Za chwilę udowodnimy, że miłość do tej potrawy przeszła szybko do Polski. Wiele przepisów polskie zupy ma swoje korzenie w Rosji.

Podobnie jak u nas, tak i w Rosji najlepszy bulion musiał mieć wysoką zawartość tłuszczu. Smak nie liczył się tak bardzo jak właśnie „tłustość” zupy. Podobnie jak dodawanie do potrawy śmietany oraz używanie grzybów, ogórków, kiszonej kapusty są charakterystycznej dla wschodniego dna zup.

Kultura zup nie była specjalnie modyfikowana w czasie Rosji sowieckiej. Podstawowe historyczne przepisy na zupy zostały zachowane (kwaśnica, barszcz, zupa grzybowa, zupa z makaronem), a tradycja modyfikowania starych potraw, zapoczątkowana w XIX wieku, trwała (kalia przekształciła się w rassolnik). Nowością było włączenie do rosyjskiej kultury kulinarnej zup innych narodów, a zatem w sowieckim menu znalazły się takie potrawy jak charczo, czikhirtma i szurpa.

Innym trendem było wykorzystanie nowych produktów spożywczych, takich jak większa różnorodność konserw (saury pacyficzne, łosoś, łosoś różowy), a nawet ser topiony zwany „Przyjaźń”. W tym okresie wprowadzono również nibyzdrowe gotowanie, w tym bardzo popularne zupy na bazie mleka.

Różnorodność zup w kuchni radzieckiej, zwłaszcza w jadłodajniach publicznych, była imponująca. Pierwsze wydanie „Księgi smacznego i zdrowego jedzenia” (1939) zawierało 80 zup; w wydaniu z 1954 r. było ich ponad sto. Wśród nich: buliony, zupy na bazie bulionu, zupy klarowane, przecierane i mleczne oraz zimne (na bazie kwasu chlebowego i gotowanych buraków). Były nawet przepisy na zupy z jagód i owoców.

Popularność zup w Rosji jest stosunkowo prosta. Po prostu to zimny kraj, a gorąca, tłusta zupa jest najlepszym sposobem na ogrzanie ciała i regenerację organizmu.

Innym powodem, dla którego zupy są popularne, jest szeroki dostęp do suchych półproduktów spożywczych, z których można przyrządzić zupę.

Na początku XX wieku robotnik miejski zjadał do kilograma chleba dziennie, który zupełnie inaczej smakuje, gdy jest np. moczony w zupie! Podobnie w przypadku powszechnie spożywanej kaszy. To dlatego jeszcze 100 lub 150 lat temu rodziny chłopów i robotników jadły zupę na śniadanie, obiad i kolację.

Jedną z najbardziej popularnych zup, w zasadzie na całym świecie, więc i w Rosji, a tym samym w Polsce, jest zupa sporządzana na bazie pomidorów, czyli ukochana przez wszystkich pomidorówka z ryżem lub kluskami.

Zupy na bazie pomidorów są przygotowywane na całym świecie, od Gruzji po Meksyk, od Ukrainy po Tajlandię; w kuchni rosyjskiej istnieją od drugiej połowy XIX wieku. Ignacy Radecki, zamieścił wiele przepisów na zupę pomidorową w swojej „Kuchni petersburskiej”, napisanej w 1862 roku. Zapraszamy do kuchni!

Zupa pomidorowa z grzankami dla czterech osób:

Składniki

  • 500 g przecieru pomidorowego
  • ½ litra wody
  • 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g białej fasoli w puszce
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwek pestek
  • 50 g makaronu

sól, pieprz do smaku

Na tosty:

  • 4- 8 kromek białego chleba
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżki suszonego tymianku

Suszone pomidory włożyć do sita, aby odsączyć olej; następnie osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Posiekać cebulę i czosnek, a oliwki pokroić w plasterki.

Rozgrzej olej w rondlu i podsmaż cebulę i czosnek przez 3 minuty, aż cebula lekko się zrumieni. Następnie zmniejsz ogień do średniego, ostrożnie wlej wino i gotuj przez kolejne 3 minuty. Nie musisz martwić się o zawartość alkoholu: alkohol całkowicie wyparowuje po podgrzaniu i pozostanie tylko smak wina.

Dodaj przecier pomidorowy i mieszając podgrzewaj przez 2 minuty; następnie dodaj wodę.

Doprowadź do wrzenia. Dodaj suszone pomidory, fasolę i oliwki i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie do połowy ugotowanego, a następnie dodaj go do zupy. Gotuj przez kolejne 5-7 minut. Dopraw do smaku.

Tosty: Skrop chleb oliwą z oliwek i tymiankiem, włóż go do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 7-10 minut.

Podawaj zupę z ciepłymi grzankami.

Autor

  • Przemysław Saracen

    Dziennikarz, pisarz i człowiek pracy najemnej. Autor książki "Dzikie historie: Norwegia". Założyciel i wydawca magazynu "Srebrny Kompas". Autor w serwisie "Posty.pl" oraz współpracownik lokalnego magazynu "Tu Lubin". Finalista polskiej edycji międzynarodowego konkurs scenariuszowego Hartley - Merill utworzonego przez Roberta Redforda. Wychowałem się w duchu Tony`ego Halika, małżeństwa Gucwińskich oraz komiksowych przygód Kajka i Kokosza i tarapatów, w jakie pakował się literacki wojak Szwejk. Lubię wszystko, co dobre i oryginalne. Czasem dobra rozmowa jest bardziej fascynująca, niż najbardziej wymyślny film.

    View all posts

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Więcej od Autora