Największa restauracja świata zamyka się

Udostępnij post:

Uważana za twórcę nowej kuchni skandynawskiej i pięciokrotnie uznana za najlepszą na świecie restaurację, obdarzona trzema gwiazdkami Micheline, duńska NOMA zamyka się w przyszłym roku.

W 2004 roku Redzepi znalazł się w gronie szefów kuchni i dziennikarzy, którzy opracowali Nowy Manifest Żywności Nordyckiej – dokument, który miał zrewolucjonizować kuchnię regionu i ukształtować jego tożsamość.

Restauracja Renego Redzepiego była obiektem kultu i pielgrzymek miłośników snobistycznej kuchni, w którym obsługa lokalu przygotowywała najdziwniejsze proste potrafi, przełamywała schematy, na nowo budowała lokalne kuchnie gwałciła kulinarne świętości.

Kto jednak myśli, że nie można jeszcze bardziej eksperymentować na ludzkim podniebieniu ten się myli.

Otóż, jak czytamy na stronie internetowej zakładu, czeka nas kolejna rewolucja, niemal gastronomiczne laboratorium określane jako Noma 3.0.

„(Będzie) pionierską kuchnią testową poświęconą pracom nad innowacjami żywnościowymi i opracowywaniem nowych smaków, która będzie dzielić się owocami naszych wysiłków szerzej niż kiedykolwiek wcześniej” – czytamy.

Twórca, szef kuchni i właściciel René Redzepi wraz z zespołem pracowali nad nową formułą Nomy przez ostatnie dwa lata.

„Naszym celem jest stworzenie trwałej organizacji poświęconej przełomowej pracy w branży spożywczej, ale także ponowne zdefiniowanie podstaw zespołu restauracyjnego, miejsca, w którym można się uczyć, podejmować ryzyko i rozwijać się!”.

Koncepcja nowego modelu Nomy powstawała w trakcie pandemii i można przyjąć, że jako taka wpłynęła na filozofię twórcy restauracji:

„Jeśli pandemia czegoś nas nauczyła, to tego, jak kruche mogą być nasze marzenia, jak niesamowicie wyczerpująca i trudna może być ta branża” – powiedział Redzepi po otrzymaniu nagrody World’s Best Restaurant w 2021 roku.

Joanna Warska
Joanna Warska
Jestem trybikiem w maszynie. Trzeba to piszę, nie piszę to wypoczywam na balkonie, trawie lub w ogrodzie.

Najnowsze

Zobacz również

Powiązane materiały

Amerykańscy scenarzyści otwierają się na AI, ale…

Czołowy związek zawodowy amerykańskich scenarzystów, czyli Writers Guild of America West wyraził zgodę na wykorzystywania w pracach swoich...

Dlaczego w nadchodzącym roku nadal będzie duża presja na ceny żywności

Wkrótce po inwazji Rosji na Ukrainę uważnie obserwowany indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)...

Rekordowe dostawy rosyjskiego gazu do Chin

Rosyjski gigant energetyczny Gazprom ogłosił we wtorek, że osiągnął rekordowy poziom dziennego wolumenu gazu dostarczanego do Chin gazociągiem...

Projektowali Ferrari Testarossę. Teraz zaprojektują naszą Izerę!

ElectroMobility Poland oraz Pininfarina nawiązały współpracę w listopadzie zeszłego roku, i będą wspólnie pracować nad hatchbackiem, kombi i...