środa, 21 maja, 2025
spot_img

Najnowsze

wesprzyj

album fotograficzny

powiązane

spot_img

Danie dnia. Krezki, czyli flaki po poznańsku

Zdjęcie: Wikipedia

Uwielbiam flaki mimo, iż początkowo nie mogły mi przejść przez gardło. Z czasem doceniłem unikalny smak tej zupy i dziś nie potrafię sobie wyobrazić polskiej kuchni bez tej zupy. Dlatego dziś zapraszam was do przyrządzenia poznańskiej odmiany flaków. Przed wami Krezki!

W celu przyrządzenia krezków potrzebujemy:

  • 1 kg flaków cielęcych
  • 2 marchewki
  • 1 pieruszka
  • 1/2 selera
  • biała część pora
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2szklanki śmietana
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka niewielkich rodzynek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Flaki opłukać i zalać zimną wodą. Moczyć około 4 godziny (w międzyczasie 3 razy zmieniać wodę). Następnie zalać zimną wodą i zagotować. Odcedzić, wypłukać i jeszcze raz zalać zimną wodą dodając skórkę z cytryny, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i gotować cztery godziny.

40 minut przed końcem gotowania dodać obrane, umyte i pokrojone na kawałki warzywa. Miękkie flaki odcedzić, wystudzić, pokroić w paski i zalać taką ilością przecedzonego wywaru, by przykrył flaki. Zagotować.

Śmietanę wymieszać z surowym żółtkiem i sokiem z cytryny. Dodać do gotującej się zupy rodzynki, wlać śmietanę i mieszając podgrzać.

Przed podaniem polać masłem ze zrumienioną bułką tartą. Smacznego!

Autor

  • Przemysław Saracen

    Dziennikarz, pisarz i człowiek pracy najemnej. Autor książki "Dzikie historie: Norwegia". Założyciel i wydawca magazynu "Srebrny Kompas". Autor w serwisie "Posty.pl" oraz współpracownik lokalnego magazynu "Tu Lubin". Finalista polskiej edycji międzynarodowego konkurs scenariuszowego Hartley - Merill utworzonego przez Roberta Redforda. Wychowałem się w duchu Tony`ego Halika, małżeństwa Gucwińskich oraz komiksowych przygód Kajka i Kokosza i tarapatów, w jakie pakował się literacki wojak Szwejk. Lubię wszystko, co dobre i oryginalne. Czasem dobra rozmowa jest bardziej fascynująca, niż najbardziej wymyślny film.

    View all posts

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Więcej od Autora