More

    Smalahove. Zjedz baranią głowę.

    Kiedy Wiesiek powiedział, że zjadł pieczoną łapę niedźwiedzia podaną podczas jednej z zakładowych imprez, nie wierzyłem, bo kto widział takie cuda. Dopiero gdy zobaczyłem na talerzu norweski przysmak zwany Baranią Głową dałem koledze wiarę.

    Smalahove, bo tak nazywa się owa Barania Głowa to tradycyjne bożonarodzeniowe danie i jak większość tradycyjnych norweskich dań bierze się z biedy panie, z biedy.

    Uwierzcie mi, aby zjeść to danie musicie mieć albo mnóstwo samozaparcia, albo być po szklance tutejszej Aquavity o smaku i mocy naszego bimbru. Choć połączenie samozaparcia i alkoholu też nie jest złe.

    Jak się to przyrządza? Najpierw należy opalić łeb, by pozbyć się wszelkiego owłosienia. Jeśli masz odpowiednią odporność, bierzesz się za usunięcie mózgu. Jeśli nie dasz rady, z chęcią podejmie się tego Norweżka. Zrobi to z uśmiechem na ustach. Możesz też kupić gotowy łeb, a w zasadzie połowę, bo tak się to danie podaje, wtedy główka jest już i sprawiona i osolona i podwędzona.

    A potem? Sru do gara. Jak u nas kurę. I około dwie godziny gotujesz. Czy śmierdzi? Jak cholera!
    Następnie nakładasz na talerz, podajesz do tego ugotowane wcześniej nieobrane ziemniaki i na przykład zsiekaną brukiew. Proste, by nie powiedzieć prymitywne, prawda? A jednak danie to uważane jest za niebywały przysmak.

    Doświadczenie nabyte podczas obcowania z tradycyjną, wyborną norweską kuchnią mówi mi, że najlepiej to wszystko jak najszybciej przełykać i równocześnie uśmiechać się chwaląc potrawę i głaskać się błogo po brzuchu.

    Gospodarze będą zachwyceni. O ile policzki nie są jeszcze takie złe, to twardy język już niekoniecznie, a oczy to już szczególnie, prawda? I nie mam tu na myśli części ciała gospodarzy 😀

    Dobrze jest, gdy jedzeniu towarzyszy mocny alkohol, który złagodzi przykrość spożywania posiłku.

    Natomiast kiedy indziej opiszę wrażenia towarzyszące spożywaniu pieczonej polędwicy z łosia, która była…mmm…przepyszna. Ale to później.

    Póki co smacznego!

    Przemek Saracen

    Najnowsze Wpisy

    Pracowity jak mrówka czyli jedni z najdoskonalszych architektów w świecie owadów

    Uważane są za najbardziej pracowite owady na świecie. Ich sukces, podobnie jak u termitów ma swoje podłoże w pracy zespołowej. Jedna mrówka może niewiele,...

    Skąd się biorą zwierzęta w ZOO?

    Ciekawiło was, skąd biorą się zwierzęta w ZOO? Kiedy obserwuje się dorodne okazy, powiedzmy słoni afrykańskich - przed oczyma stają obrazy niemal z superprodukcji...

    Magia run, czyli sekret norweskiej duszy

    Zanim zaczniemy rozmawiać o runach, przeczytaj mój wpis o norweskiej grupie WARDRUNA (TUTAJ), której muzyka w magiczny, wciągający sposób opowiada o magii, tradycji, okrucieństwie,...

    Storrada Dumna, Polka która podbiła Skandynawię

    Piękna, wyniosła, władcza i mściwa. Jej silne rządy odcisnęły silne piętno w historii Skandynawii. Harda. Matka Knuta Wielkiego, zdobywcy Anglii. Potrafiła spalić żywcem książąt i...

    Emmy 2020. Telewizyjne Oscary bez niespodzianek.

    Bieżąca edycja tych prestiżowych nagród okazała się największym sukcesem dla HBO, bo to jej "Sukcesja"  i "Watchmen" zdobyły aż 11 statuetek. Z kolei serial...

    Powiązane Wpisy

    1 Comment

    Skomentuj używając swojego konta na Disqus, Facebooku, G+ lub korzystając z tradycyjnego systemu komentarzy

    Jedna odpowiedź do “Smalahove. Zjedz baranią głowę.”

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Leave A Reply

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Stay on op - Ge the daily news in your inbox