Chorwacka kuchnia jest bogactwem smaków, aromatów i bazuje na świeżych składnikach. Dania z ryb i owoców morza królują na stołach, ale również potrawy z mięsem (wołowiną, jagnięciną i wieprzowiną) są serwowane, zwłaszcza w godzinach wieczornych.
Kuchnia chorwacka smakuje inaczej w zależności od regionu kraju. W Istrii popularne są dania z truflami, a w Dalmacji dania z owoców morza. Poznajcie najbardziej popularne dania, których będziecie mogli skosztować w Chorwacji.
Co Chorwaci jedzą na śniadanie i obiad?
Chorwackie śniadania są lekkie i raczej niewielkie. Często serwowane są rogalik, burek, ser, szynka, jogurt oraz jogurt z musli. Charakter śniadań zależy od regionu. Jednak punktem wspólnym jest zakończenie posiłku mocną kawą, która niewątpliwie stawia na nogi.
Obiad jada się ok 13-15:00 i serwowane są dania mięsne w oprawie warzywnej oraz rybne. Ze względu na upały obiady są raczej lekkie. Na Istrii serwowane są rozmaite dania z truflami. Do dużego posiłku Chorwaci zasiadają wieczorami w godzinach 20 – 21:00.
Chorwacja słynie z wielu potraw. Niektóre są zapożyczone z innych krajów, ale doskonale się wpisują w smaki i gusta mieszkańców tego kraju. Poznajcie kilka najbardziej popularnych dań chorwackich:
Pasticada – tradycyjny gulasz z wołowiny, który gotuje się z warzywami oraz słodkimi figami i śliwkami. Mięso jest marynowane kilka dni wcześniej i nabywa intensywnego smaku i aromatu. Podawane jest z domowymi kluskami lub makaronem
Burek – nie jest chorwacką potrawą, jednak jest bardzo popularny w tym kraju. W Chorwacji często spotkacie świeżo wypiekany z mięsem, szpinakiem lub białym serem.
Burek
Cevapici – niewielkie mięsne kulki lub paluchy z mięsa mielonego, które są grillowane lub smażone. Podawane są na wiele sposobów np. ze świeżym pieczywem i sosem ajwar. Cevapici nie jest potrawą, która się wywodzi z Chorwacji, jednak spotkacie ją wielu restauracjach.
Soparnik – danie z ciasta drożdżowego, w którym zawija się farsz z chudego mięsa i cebuli. Jego głównym składnikiem jest szwajcarska botwina. Potrawa pieczona jest w piekarniku, a następnie kroi na kawałki i podaje się z oliwą z oliwek. Ten przysmak najlepiej komponuje się z białym wytrawnym winem. To danie wywodzi się z regionu Dalmacji, a dokładnie z okolic Splitu.
Brudet – to danie rybne lub z owoców morza, które gotuje się w garnku wraz z warzywami sezonowymi i przyprawami. Potrawę podaje się z polentą lub chlebem. Spotkacie je w wielu miejscach na wybrzeżu, gdyż bazuje na świeżych produktach, złowionych od razu z morza.
Brudet
Sałatka z ośmiornicy – to idealne danie na upalne dni. Ośmirnica jest pojrojona w kostkę, podawana często z cebulą i pomidorami, skropiona oliwą z oliwek i cytryną. Danie doprawione jest solą.
Manestra – chorwacka zupa warzywna. Skład warzywny zupy może się różnić od regionu jej serwowania. W Dalmacji bazą manestry jest fasola, a w okolicach Dubrownika kukurydza. Często serwowana jest podczas lunchu.
Owoce morza – skosztujecie je wszystkie w najróżniejszej formie np. grillowane krewetki w bułce, świeże ostrygi, małże, langusty lub grillowaną ośmiornicę.
Crni rizot – czarne risotto, zabarwione atramentem kałamarnicy. W tym daniu nie zabraknie owoców morza, takich jak kalmary, małże i inne morskie skorupiaki.
Czarne risotto
Prsut – to suszona słońcem i wiatrem szynka, która długo dojrzewa. Proces trwa nawet 2 lata. Szynka jest delikatna i bardzo smaczna. Serwowana jest często jako przekąska na półmiskach wraz z doskonałym lokalnym serem. Idealnie wpasowuje się do tego kieliszek chorwackiego wina.
Chorwacja ma swoje wyśmienite desery obok których ciężko jest przejść obojętnie. Poniżej poznajcie trzy znane i bardzo lubiane słodkości.
Samborskie kremówki – kremówki są nam znane i lubiane. W Chorwacji również mają swoje, ale z Samborza (miasteczko położone ok. 200 km od Zagrzebia). Kremówka jest charakterystyczna dzięki swojemu jasnożółtemu kremowi oraz dwóch warstw chrupiącego ciasta francuskiego, z cienką warstwą aksamitnej bitej śmietany.
Samborskie kremówki
Rozata – to kremowy i orzeźwiający deser popularny w całej Chorwacji. Zrobiony jest z mleka, jajek, cukru i likieru różanego, który odpowiada za wyjątkowy aromat tego deseru.
Zagorskie strucle – ten deser wywodzi się północno-zachodniej części Chorwacji. Jest to rodzaj ciasta składającego się z kilku warstw i nadzianego serem lub owocami. Strucle są gotowane w osolonej wodzie lub smażone na patelni z masłem, aż staną się złociste i chrupiące. Następnie podawane są na ciepło lub na zimno. Mogą być polane miodem, karmelem lub posypane cukrem.
Poznawanie kuchni innego kraju to element nieodłączny w podróżowaniu. Specjały chorwackie to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale również okazja do poznania kultury i historii tego niezwykłego kraju.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.