wtorek, 29 kwietnia, 2025
Wesprzyj nas!
Lato 2025

Najnowsze

wesprzyj

album fotograficzny

powiązane

Przepis dnia. Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

Któż z nas nie lubi kaczki? To chude, delikatne mięso choć nie cieszy się wielką popularnością znajduje swoich wiernych smakoszy, którzy z niecierpliwością czekają na obiad złożony z tego smakowitego dania. Dziś przedstawiamy Wam niezawodny przepis na kaczkę nadziewaną makaronem i grzybami.

Aby przygotować pyszne danie potrzebujemy:

  • 2 młode kaczki
  • 50 dag domowego makaronu
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 5 dag wędzonej szynki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • sól
  • 1/ łyżeczki białego pieprzu i mielonych goździków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka gęstej śmietany

Umyć grzyby, zalać ostudzoną, przegotowaną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować.

Z oczyszczonych kaczek wyluzować kości, umyć i osuszyć mięso. Natrzeć solą, pieprzem i mielonymi goździkami, skropić sokiem z cytryny, owinąć w folię i włożyć na trzy godziny do lodówki.

Połowę ugotowanych grzybów zsiekać, przesmażyć na maśle.

Ugotować makaron na półtwardo, odcedzić i osuszyć, następnie zmieszać z pokrojoną w kostkę szynką i jajkami, grzybami, solą i pieprzem .

Nadziać tym farszem kaczki, ułożyć w posmarowanej masłem brytfance, polać stopionym miastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Piec 50 minut, gdy kaczki się zrumienią, polać sosem z grzybów, przykryć i dusić do miękkości. Miękkie mięso wyjąć, pokroić i ułożyć na żaroodpornym półmisku. Z powrotem wstawić do piekarnika i trzymać w cieple.

Pozostałe grzyby pokroić w cienkie paski. Śmietanę dokładnie rozkłócić z surowym żółtkiem. Sos z duszenia lekko odparować, dodać grzyby, wlać śmietanę. Całość zamieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać.

Podawać z ziemniakami z wody i dowolną surówką.

Smacznego!

Autor

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Więcej od Autora