Któż z nas nie lubi kaczki? To chude, delikatne mięso choć nie cieszy się wielką popularnością znajduje swoich wiernych smakoszy, którzy z niecierpliwością czekają na obiad złożony z tego smakowitego dania. Dziś przedstawiamy Wam niezawodny przepis na kaczkę nadziewaną makaronem i grzybami.
Aby przygotować pyszne danie potrzebujemy:
- 2 młode kaczki
- 50 dag domowego makaronu
- 3 łyżki masła
- 10 dag suszonych grzybów
- 5 dag wędzonej szynki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- sól
- 1/ łyżeczki białego pieprzu i mielonych goździków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szklanka gęstej śmietany
Umyć grzyby, zalać ostudzoną, przegotowaną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować.
Z oczyszczonych kaczek wyluzować kości, umyć i osuszyć mięso. Natrzeć solą, pieprzem i mielonymi goździkami, skropić sokiem z cytryny, owinąć w folię i włożyć na trzy godziny do lodówki.
Połowę ugotowanych grzybów zsiekać, przesmażyć na maśle.
Ugotować makaron na półtwardo, odcedzić i osuszyć, następnie zmieszać z pokrojoną w kostkę szynką i jajkami, grzybami, solą i pieprzem .
Nadziać tym farszem kaczki, ułożyć w posmarowanej masłem brytfance, polać stopionym miastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Piec 50 minut, gdy kaczki się zrumienią, polać sosem z grzybów, przykryć i dusić do miękkości. Miękkie mięso wyjąć, pokroić i ułożyć na żaroodpornym półmisku. Z powrotem wstawić do piekarnika i trzymać w cieple.
Pozostałe grzyby pokroić w cienkie paski. Śmietanę dokładnie rozkłócić z surowym żółtkiem. Sos z duszenia lekko odparować, dodać grzyby, wlać śmietanę. Całość zamieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać.
Podawać z ziemniakami z wody i dowolną surówką.