More

    Klasyki norweskiej kuchni, czyli naleśniki jak od babci Anne

    Idealne śniadanie: norweskie naleśniki jak u babci Anne.
    Wydruk przepisu
    Porcje Czas przygotowania
    2 - 4 osób 40 minut
    Czas gotowania Czas oczekiwania
    10 minut 1 minuta
    Porcje Czas przygotowania
    2 - 4 osób 40 minut
    Czas gotowania Czas oczekiwania
    10 minut 1 minuta
    Idealne śniadanie: norweskie naleśniki jak u babci Anne.
    Wydruk przepisu
    Porcje Czas przygotowania
    2 - 4 osób 40 minut
    Czas gotowania Czas oczekiwania
    10 minut 1 minuta
    Porcje Czas przygotowania
    2 - 4 osób 40 minut
    Czas gotowania Czas oczekiwania
    10 minut 1 minuta
    Składniki
    Porcje: osób
    Sposób przygotowania
    1. Weź średniej wielkości głębszy talerz. Wsyp mąkę sól, zmieszaj. Po chwili dodaj rozbite jajka, mleko i cukier. Wymieszaj do uzyskania lekkiej masy upewniając się, że nie ma grudek. Dodaj roztopione masło, wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw talerz na pół godziny i poświęć się ulubionemu zajęciu.
    2. Znajdź ciężką, najlepiej żeliwną patelnię, odpal kuchenkę na średni ogień, wstaw patelnię na gaz. Dodaj masło i roztop. W zależności od tego jakiej wielkości lubisz naleśniki, nalej żądaną ilość na patelnię i przechylaj patelnią tak, by uzyskać oczekiwany kształt. Proponuję, by wielkość naleśnika była mniej więcej wielkości dłoni. Będzie lepiej jeść.
    3. Smaż jakieś 3 minuty, po czym przewróć na drugą stronę. Naleśnik musi być zrumieniony. I buch na talerz.
    4. Podobnie postępuj z pozostałą masą.
    5. Podawaj naleśniki na ciepło z jagodami i cukrem lub serem i szynką. Tak naprawdę tylko od ciebie zależy, jakich dodatków użyjesz. Osobiście uważam, że doskonałym połączeniem są przeciwstawne smaki.

    Najnowsze Wpisy

    Bóbr, czyli najlepszy Bob Budowniczy w świecie zwierząt

    Nie ma chyba w świecie zwierząt genialniejszego budowniczego niż bóbr. Jest nie tylko świetnym konstruktorem, inżynierem budowlanym, ale też architektem krajobrazu. Jego tamy i...

    Narodziny kolejnego manata we wrocławskim ZOO!

    Po niespełna trzech miesiącach od narodzin manata Ambrożego wrocławskie zoo świętuje narodziny kolejnego osobnika. Tym samym w trzy lata zoo dochowało się aż czterech...

    Zalew Sulistrowicki. Kameralne miejsce spotkań tuż nad Ślężą

    Zalew Sulistrowicki nie jest co prawda takim olbrzymem jak Zalew Mietkowski i liczy tylko 6 hektarów powierzchni. Tyle co nic. Jest za to starszy...

    Zostań dyrektorem lotów NASA!

    Zapowiedziana przez Donalda Trumpa misja na Księżyc zaczyna nabierać realnych kształtów. Wszystko wskazuje na to, że Amerykanie faktycznie chcą postawić bazę na Srebrnym Globie,...

    Jesień na Sycylii potrafi być przepiękna!

    To jedno z tych miejsc, z których trudno nie wrócić oczarowanym. Turkusowe zatoki z przejrzystą wodą zachęcają do kąpieli, restauracje oferują wspaniałą włoską kuchnię...

    Powiązane Wpisy

    Skomentuj używając swojego konta na Disqus, Facebooku, G+ lub korzystając z tradycyjnego systemu komentarzy

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Leave A Reply

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Stay on op - Ge the daily news in your inbox