fbpx
piątek, 23 kwietnia, 2021
3.9 C
Sobótka

JAK UGOTOWAĆ KUKURYDZĘ?

Kukurydza jest jednym z najchętniej konsumowanych zbóż na świecie. Ma ona wiele zastosowań kulinarnych w kuchniach całego świata. Spożywamy ją w postaci konserwowej, smażonych placków, drobnej kaszki czy makaronu. Dziś bierzemy na tapetę prostą kolbę kukurydzy – przygotowaliśmy praktyczny poradnik z którego dowiesz się  jak ugotować kolbę kukurydzę, na jakie sposoby można to zrobić i jakie są jej odmiany. Oto praktyczne, nieskomplikowane przepisy na kolby kukurydzy.

JAK UGOTOWAĆ KOLBĘ KUKURYDZY?

Przygotowanie: Dokładnie umyj i obierz kukurydzę z liści i włosków, ewentualnie przekrój na mniejsze części. Gotuj w wodzie z dodatkiem cukru. To, ile czasu gotować kukurydzę, zależy od jej wielkości, ale standardowy czas gotowania kukurydzy wynosi od 10 do 15 minut. Sposób podania: najlepiej smakuje posypana solą z dodatkiem roztopionego masła lub margaryny.

KUKURYDZA Z PIEKARNIKA – AROMATYCZNA PRZEKĄSKA LUB DODATEK DO OBIADU

Przygotowanie :Kolbę kukurydzy dokładnie umyj i osusz. Do tego przepisu nie trzeba jej obierać. Przygotuj smakowe masło – w tym celu wymieszaj je z czosnkiem albo świeżymi ziołami i dopraw solą, następnie wysmaruj dokładnie kolby. Umieść kukurydzę w piekarniku i piecz w 180-200 stopniach około 20 minut.

KUKURYDZA NA SZYBKO Z MIKROFALI

Kukurydza przyrządzana w mikrofali jest równie smaczna, co ta tradycyjna, ale znacznie szybsza. Przygotowanie:  Dokładnie umyj i obierz kukurydzę z liści i włosków. Następnie umieść w naczyniu do mikrofali, wlej dwie lub trzy łyżki wody i gotuj w jak najwyższej mocy przez 5-7 minut.  Najlepiej smakuje tradycyjnie, czyli posypana solą z dodatkiem roztopionego masła lub margaryny.

DIETETYCZNA KUKURYDZA NA PARZE

Gotowanie na parze kukurydza zachowuje najwięcej wody i wartości odżywczych. Jest idealnym składnikiem dietetycznego obiadu – można ją podawać z towarzystwie ryb, ziemniaków i delikatnych mięs.

Przygotowanie: Dokładnie umyj i obierz kukurydzę z liści i włosków, ewentualnie przekrój na mniejsze części. Włóż do naczynia lub garnka do gotowania na parze. Jak długo gotować kukurydzę na parze: standardowy czas gotowania wynosi 10-15 minut w zależności od wielkości kukurydzy.

BŁYSKAWICZNA KUKURYDZA PRZYRZĄDZONA W SZYBKOWARZE

Przygotowanie: Dokładnie umyj i obierz kukurydzę z liści i włosków, a następnie włóż do garnka z wodą z dodatkiem cukru i dokładnie zamknij. Gotuj od momentu, gdy zawór podniesie się do góry. Jak długo gotować kukurydzę w szybkowarze: standardowy czas gotowania kukurydzy w tym urządzeniu wynosi od 7 do 10 minut.

KUKURYDZA – ODMIANY, WARTOŚCI ODŻYWCZE I KALORIE

Na świecie uprawianych jest wiele odmian kukurydzy. Kukurydza cukrowa jest odmianą jadalną przez ludzi w naturalnej postaci. Na pytanie jak gotować kukurydzę cukrową i jak długo, mamy odpowiedź w powyższych przepisach. Z kolei kukurydza pastewna jest przeznaczana na paszę dla zwierząt hodowlanych, a kukurydza zbożowa do produkcji mąki i kasz.

Dlaczego warto uwzględniać kukurydzę w codziennej diecie? Jakie zawiera w sobie wartości odżywcze? Oto zalety:

  1. Kukurydza zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego, który odpowiada za wydłużone uczucie sytości po posiłku i chroni przed występowaniem chorób cywilizacyjnych, jak miażdżyca czy cukrzyca typu II.
  2. Kukurydza zawiera luteinę i zeaksantynę, są one bardzo silnymi antyoksydantami , które mają wpływ na zdrowie naszych oczu – chronią przed powstawaniem zaćmy.
  3. Kukurydza ma mnóstwo kwasu foliowego, wysoką zawartość witamin A,E,K i B3, potasu, cynku, manganu, selenu, wapnia i fosforu.
  4. Jest z natury bezglutenowa, więc może być spożywana przez osoby z celiakią lub nadwrażliwością na białka glutenowe.

100 g kukurydzy zawiera 115 kalorii, 20 g węglowodanów, prawie 4 g białka i 1,5 g tłuszczu. Ile kalorii ma gotowana kolba kukurydzy? Standardowa kolba o wadze 180 g ma 207 kalorii. Kukurydza jest  więc dość kaloryczna, ale jest też przy tym sycąca i niezwykle odżywcza.

Drewniak
Lubię nic nie robić. Mało zarabiam, bo mało robię. W SK robię nowinki i takie tam różne nie wymagające inwencji. Staram się, byście mieli dostęp do ciekawych informacji. Przemo chce docisnąć mi śrubę, bo twierdzi że i tak nic nie robię. I ma rację.

KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

797ObserwującyObserwuj

Zobacz również

“Festiwal Czarownic”. Stulecie Mirmiłowa, nowy wróg i dużo magii. Zbyt dużo.

Mirmiłowo obchodzi setną rocznicę założenia grodu, a w ramach wielkiej fety odbywa się festiwal czarownic. Zbójcerze zawiązują...

“Zamach na Milusia”. Kokosz i Kajko znajdują jajko, czyli wejście Smoka! Smoka Milusia.

Janusz Christa wrócił z dalekiej podróży i przywrócił mi Kajka i Kokosza oraz swój słowiański świat taki,...

Tradycje norweskiej kuchni. “Rakfisk” czyli fermentowany pstrąg.

Czy wziąłbyś do ust coś, co fermentowało nawet pół roku? Tymczasem w Norwegii coś takiego jest jednym...

To auto wytrzyma strzał z AK47 i wybuch granatów. Mokry sen każdego polityka. Inkas Chevrolet Suburban.

Mamy dobrą nowinę dla rządowych i prezydenckich kierowców. Nowy Inkas Chevrolet Suburban to spełnienie ich mokrych snów....

Tituszki. Kryminaliści w służbie państwa

Są młodzi, głupi i agresywni. Uważają się za zbawców ojczyzny i biją dla niej mężczyzn, kobiety i...
Sobótka
pochmurno z przejaśnieniami
3.9 ° C
4 °
3.9 °
93 %
4.6kmh
75 %
pt
9 °
sob
11 °
nie
9 °
pon
11 °
wt
12 °

Recenzje