More

    Europa otwiera granice po pandemii. Hiszpania.

    Zbliża się sezon urlopowy. W związku z tym większość z nas snuje plany dotyczące wakacyjnych wyjazdów. Niestety nie wszystkie kraje otwierają się dla turystów, co związane jest z całkowitym przełożeniem gotowych już podróży.

    Tak jest na przykład z Norwegią, która do 20- ego sierpnia zamknęła swoje podwoje dla turystów z całego świata.

    Na szczęście są kraje, które stopniowo otwierają swoje granice dla podróżnych. Dziś zajmiemy się Hiszpanią.

    W Hiszpanii do 21 czerwca obowiązuje jeszcze stan zagrożenia epidemicznego. Premier Pedro Sanchez zapewnia, że kraj będzie gotowy na przyjęcie turystów już od 1 lipca. Począwszy od tej daty podróżni przekraczający granice hiszpańską nie będą poddawani, jak dotychczas 14-dniowej kwarantannie. Nieco wcześniej bo już od 22 czerwca zniesione zostaną wewnętrzne ograniczenia w przemieszczaniu się na terenie Hiszpanii.

    Sytuacja epidemiologiczna

    Podobnie jak Włochy – Hiszpania była jednym z tych europejskich państw, które najbardziej odczuły skutki pandemii koronawirusa. Liczba zachorowań na Covid-19 wyniosła w ty kraju ponad 240 tys. osób. Od 1 czerwca – po raz pierwszy od marca br. – nie zarejestrowano w Hiszpanii żadnego zgonu, spowodowanego przez koronawirusa, więc prawdopodobnie szczyt epidemii to państwo ma już za sobą.

    Bezpieczeństwo sanitarne

    Wraz z decyzją o planowanym otwarciu granic władze hiszpańskie od kilku tygodniu przygotowują rodzimy sektor turystyczny do wznowienia działalności. Wystosowano szereg protokołów postępowania oraz szczegółowe wytyczne sanitarne dla biur podóży i organizatorów turystyki, hoteli i apartamentów, hosteli, kempingów, ośrodków spa, restauracji i kawiarni a także biur informacji turystycznej, przewodników turystycznych oraz obiektów sportowych.

    Zarządzający hotelami i obiektami noclegowymi zostali zobowiązani do wprowadzenia i stosowania zasad korzystania z przestrzeni wspólnych, jak: lobby, windy, jadalnie itd. oraz procedur zachowania bezpiecznej odległości pomiędzy gośćmi i personelem. W sytuacjach szczególnych niezbędne będzie używanie maseczek ochronnych.

    Wejścia do obiektów hotelowych muszą zostać wyposażone w maty dezynfekcyjne, a pojemniki z płynem do dezynfekcji rąk znajdą się przy recepcjach i w miejscach wspólnych. Wszystkie pomieszczenia będą wietrzone przynajmniej raz dziennie, zaś karty i klucze do pokojów – regularnie czyszczone. Ponadto uniformy używane przez personel będą prane codziennie w temperaturze powyżej 60 stopni C.

    Obiekty gastronomiczne, mogą obsługiwać klientów z zastrzeżeniem maksymalnego wykorzystania dotychczasowej liczby miejsc na poziomie 30 procent, zarówno wewnątrz lokali, jak i w ogródkach. Obsługa zobowiązana jest do zachowania bezpiecznej odległości, każdorazowego wskazania klientom wolnego stolika, gdyż niedozwolona jest samoobsługa przy barze oraz stosowania dodatkowych środków ochronnych, jak maseczki lub przyłbice, jeśli sytuacja tego wymaga.

    Ze względów bezpieczeństwa przed wejściem do lokali muszą znajdować się płyny do dezynfekcji rąk. Restauratorzy powinni w miarę możliwości stosować jednorazowe menu lub laminowane, pozwalające na każdorazową dezynfekcję albo wypisywać dostępne dania na tablicach. Preferowane są płatności bezgotówkowe, czyli przy użyciu kart płatniczych, lub zbliżeniowo, np. przy pomocy smartfonów.

    Na plażach i kąpieliskach specjalnie wyznaczone osoby będą egzekwowały zasadę zachowania bezpiecznego. Obowiązuje nakaz utrzymania minimum metrowej odległości między wypoczywającymi. Organizatorzy zajęć sportowych i animacji powinni je rozplanować tak, by na każdego uczestnika przypadały przynajmniej 2 metry kwadratowe powierzchni. Basenowe brodziki do opłukiwania stóp będą nieczynne.

     

    Najnowsze Wpisy

    Bóbr, czyli najlepszy Bob Budowniczy w świecie zwierząt

    Nie ma chyba w świecie zwierząt genialniejszego budowniczego niż bóbr. Jest nie tylko świetnym konstruktorem, inżynierem budowlanym, ale też architektem krajobrazu. Jego tamy i...

    Narodziny kolejnego manata we wrocławskim ZOO!

    Po niespełna trzech miesiącach od narodzin manata Ambrożego wrocławskie zoo świętuje narodziny kolejnego osobnika. Tym samym w trzy lata zoo dochowało się aż czterech...

    Zalew Sulistrowicki. Kameralne miejsce spotkań tuż nad Ślężą

    Zalew Sulistrowicki nie jest co prawda takim olbrzymem jak Zalew Mietkowski i liczy tylko 6 hektarów powierzchni. Tyle co nic. Jest za to starszy...

    Zostań dyrektorem lotów NASA!

    Zapowiedziana przez Donalda Trumpa misja na Księżyc zaczyna nabierać realnych kształtów. Wszystko wskazuje na to, że Amerykanie faktycznie chcą postawić bazę na Srebrnym Globie,...

    Jesień na Sycylii potrafi być przepiękna!

    To jedno z tych miejsc, z których trudno nie wrócić oczarowanym. Turkusowe zatoki z przejrzystą wodą zachęcają do kąpieli, restauracje oferują wspaniałą włoską kuchnię...

    Powiązane Wpisy

    Skomentuj używając swojego konta na Disqus, Facebooku, G+ lub korzystając z tradycyjnego systemu komentarzy

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Leave A Reply

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Stay on op - Ge the daily news in your inbox