fbpx
piątek, 23 kwietnia, 2021
3.9 C
Sobótka

Czy wiesz, jak jeść owoc granatu? Przekonajmy się.

Granat to nie tylko bardzo zdrowy, ale też wyjątkowo smaczny owoc. Niestety wiele osób rezygnuje z kupna granatu, ponieważ nie wiedzą, jak obrać owoc, która jego część jest jadalna i do jakich potraw można go dodawać. Jak jeść granata? Jak go obrać, by się nie pobrudzić? Dowiedz się sam!

JAK SIĘ JE OWOC GRANATU? PORADNIK KROK PO KROKU

Wiele osób nadal nie wie, czy pestki granatu są jadalne. To właśnie nasiona są tą częścią owocu, która jest zdatna do spożycia. Pestki granatu są  jak najbardziej jadalne. Zanim zaczniemy jeść granat, w pierwszej kolejności musimy go jednak obrać. Jak to zrobić, by nie pobrudzić ubrania, ścian i wszystkich powierzchni w kuchni silnie plamiącym, czerwonym sokiem? Wystarczy poznać sposób na łatwe i bezproblemowe obranie granatu.

Jak obrać granat? Owoc ten wbrew pozorom jest bardzo łatwy do obrania, poznajcie sposób na łatwe oddzielenie nasion od skórki.

  • krok pierwszy: odcinamy wierzch granatu
  • krok drugi: dzielimy owoc na kawałki
  • krok trzeci: kawałki granatu umieszczamy w naczyniu wypełnionym wodą
  • krok czwarty: namoczony owoc dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki, aż łupiny zaczną wypływać na powierzchnię
  • krok piąty: łupiny wyrzucamy, a opadłe na dno nasiona odsączamy z wody

Tym właśnie sposobem unikniemy żmudnego wydłubywania nasion granatu z łupinek i brudzenia wszystkiego sokiem. Co zrobić z tak łatwo pozyskanymi smakowitymi pestkami?

OWOC GRANATU – JAK JEŚĆ PYSZNE PESTKI?

Jak się je granat, a właściwie nasiona granatu? Pestki można zjadać samodzielnie lub dodawać do wielu potraw. Nasiona granatu wzbogacają smak wielu sałatek, między innymi prostej sałatki z czterech składników: szpinaku, smażonego kurczaka, granatu i dressingu na bazie oliwy z oliwek. Ziarna granatu mogą być też doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych.

Do czego jeszcze wykorzystać owoc granatu? Jak jeść jego nasiona i do jakich dań warto je dodawać? Warto pokusić się o przygotowanie pysznego, nisko węglowodanowego deseru pełnego witamin i składników odżywczych. Jednym ze składników deseru jest oczywiście granat.

Jak przygotować smaczną słodką przekąskę z pestkami granatu?

  • 100 g. chudego twarożku wymieszać ze skyrem o smaku waniliowym
  •  do 150 ml. serka mascarpone dodać płaską łyżeczkę kakao i pestki granatu, następnie dokładnie wymieszać
  • w pucharkach układać łyżką warstwę ciemną na warstwie białej, wierzch ozdobić dodatkowo pestkami granatu

Taki deser zawiera bardzo małą ilość cukru, jest doskonały dla wszystkich osób na diecie redukcyjnej, oraz tych, które potrzebują zwiększyć ilość białka w diecie.

Joanna Warska
Jestem trybikiem w maszynie. Trzeba to piszę, nie piszę to wypoczywam na balkonie, trawie lub w ogrodzie.
Poprzedni artykułKIEDY SIAĆ TRAWĘ?
Następny artykułNiesamowite właściwości jabłka.

KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

797ObserwującyObserwuj

Zobacz również

Ciasto rybne, ziemniaki, łosie, serce renifera i nie tylko. O kuchni norweskiej słów parę

Jest taki czas w życiu każdego z nas, że kończą się przywiezione z domu zapasy i trzeba...

TOP 5 atrakcji w Sobótce i okolicach

Oddalona ledwie pół godziny od Wrocławia Sobótka stanowi idealne miejsce na rodzinny weekendowy wypad. Mroczna, tajemnicza słowiańska...

Gwiazdki Michelin. Miały zachęcać do kupna opon i podróżowania, skończyły jako wyrocznia świata gastronomii.

Możesz mieć brzydką restaurację i niewyprasowanego kelnera, ale szczycić się trzema gwiazdkami Michelin. Możesz mieć najnowocześniejszy wystrój,...

Chinkali. Te gruzińskie pierożki, z których wytryskuje przepyszny rosołek są rozkoszą dla podniebienia!

Specjały kuchni norweskiej tak bardzo dały nam popalić, że tym razem postanowiliśmy spróbować czegoś naprawdę smacznego. Akurat wracaliśmy...
Sobótka
pochmurno z przejaśnieniami
3.9 ° C
4 °
3.9 °
93 %
4.6kmh
75 %
pt
9 °
sob
11 °
nie
9 °
pon
11 °
wt
12 °

Recenzje