Więcej

    Barani łeb, przesolone nóżki, rozpuszczona ryba i inne. 5 dań odróżniających Norwegię od reszty świata

    Przyjęło się sądzić, że kuchnia to radość dzielenia się z bliskimi tym co najlepsze. To radość jedzenia, przeżywania. Są jednak takie momenty, kiedy kuchnia staje się tożsama z najwyższym stopniem poświęcenia. I taką jest bez wątpienia norweska kuchnia.

    Spożycie klasycznych norweskich dań wiąże się nie tylko z szacunkiem dla lokalnych zwyczajów, ale – co tu dużo mówić – wyzwaniem dla siebie samego.

    Przyjrzyjmy się pięciu klasycznym potrawom, dzięki którym od razu będziemy wiedzieli, że jesteśmy w Norwegii:)

    Lutefisk

    “Mówi się”, że norweską emigrację można podzielić na dwa rodzaje- tę, która uciekła przed tym daniem oraz tę, która postanowiła propagować lutefiska na świecie 😉 To słynne danie zwane rybą mydlaną powstaje z udziałem ługu sodowego, czyli substancji żrącej. W odpowiednim stężeniu używa się go do np. rozpuszczania zwłok, usuwania ciężkich zabrudzeń z pojazdów ciężarowych, ale również do produkcji spożywczej. W tym przypadku mamy do czynienia z umiejętnym rozkładem suszonego dorsza w zalewie ługowej. Następnie ryba jest parę dni płukana w wodzie oraz zwykle pieczona oraz podawana z ziemniakami lub pieczonymi warzywami. Przed świętami gotowy lutefisk można nabyć w przywoitej cenie w popularnych norweskich marketach. >

    Syltelabb

    To tradycyjne norweskie danie początkowo funkcjonowało jako coniedzielny i bożonarodzeniowy przysmak, jednak z czasem zostało sprowadzone do bożonarodzeniowego specjału i nie dziwię się. Te okropnie słone końcówki świńskich nóg są niemal niejadalne. Peklowane i pieczone, wręcz przesolone danie podawane jest z pieczywem, buraczkami i musztardą. Syltelabb nieprzypadkowo jest tak słone, bowiem trzeba tę słoność czymś złagodzić. I jest to najczęściej Aquavit, czyli lokalny alkohol o mocy bliskiej 100%. >

    Smalahove

    O tym przysmaku składającym się z gotowanej, bądź pieczonej głowy owcy przeczytacie TUTAJ. Artykuł ten uzupełnię informacją, że w niektórych regionach we łbie owcy pozostaje mózg, który oczywiście jest dodatkową atrakcją kulinarną. >

    Baranie jądra

    Możemy wydziwiać i przyglądać się z dezaprobatą na to danie, jednak jak ma cudzoziemiec ocenić nasze flaczki? Albo podroby, którymi karmi się w Norwegii głównie psy? No właśnie. Baranie jądra przyrządzane są na wiele sposobów: gotowane, smażone, pieczone… Jak chcesz. Przy okazji tego właśnie dania przypominamy sobie o smakowaniu norweskiej kuchni, jako najwyższym stopniu poświęcenia. >

    Język łosia

    Niektórym danie to przypomina westerny i opowieści o Dzikim Zachodzie kiedy to indianie podczas polowań na bizony szczególną estymą darzyli język upolowanego zwierzęcia. I tak jest w Norwegii. Język łosia jest smakowitym daniem przyrządzanym w postacie smażonej lub gotowanej. Smacznego!

    Przemek Saracen
    Wychowałem się w duchu Tony`ego Halika, małżeństwa Gucwińskich oraz komiksowych przygód Kajka i Kokosza i tarapatów, w jakie pakował się literacki wojak Szwejk. Lubię wszystko, co dobre i oryginalne. Czasem dobra rozmowa jest bardziej fascynująca, niż najbardziej wymyślny film.

    Jeśli uznasz, że nasze pisanie jest coś warte, wesprzyj SK 🙂 Dziękujemy!

    Udostępnij
    Tagi

    Najnowsze

    Sierpniowe pożary lasów biją rekordy emisji dwutlenku węgla i przebijają roczną “produkcję” Indii.

    Wszystko idzie ku „najlepszemu”: tylko w wakacje światowe pożary wyemitowały rekordową ilość dwutlenku węgla przekraczając roczną „produkcję” Indii. W zeszłym miesiącu świat ustanowił nowy przerażający...

    Niewidzialne staje się widzialne, czyli 47 edycja konkursu fotograficznego Nikona

    Uwielbiamy w „Srebrnym Kompasie” fotografie. Zdajemy sobie sprawę, że są momenty, których nie opowiedzą najbardziej wspaniałe słowa, opowieści, wiersze i reportaże. Czasem jedno zdjęcie...

    Polecamy

    Zobacz również

    1 KOMENTARZ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Hej, zauważyliśmy, że używasz blokera reklam

    Będziemy wdzięczni, jeśli wyłączysz swojego blokera reklam podczas korzystania ze "Srebrnego Kompasu".

    Staramy się, byś codziennie otrzymywał unikalne treści, których nie zobaczysz gdzie indziej.

    Serdecznie dziękujemy i życzymy fajnych wrażeń!